Wil je een website maken, maar weet je niet waar je moet beginnen?
Dan zal dit stappenplan je helpen! Per stap wordt besproken wat het inhoud en hoe je het moet aanpakken.
Ook wordt er in veel stappen gelinkt naar tips en tricks en waar je verder aan moet denken.
Van het aanmaken van een domeinnaam, kiezen van een hostingpakket, het aanmaken van de eerste pagina’s en het ontwikkelen van je huisstijl, alle eerste stappen worden besproken totdat je website klaar is om aan het publiek te laten zien!
Enkele stappen zouden op een andere volgorde kunnen, maar zelf vind ik deze volgorde het beste. Lees de stappen en tips door en veel succes!

De stappen:
1. Voorbereiding
2. Domeinnaam registreren
3. Webhosting kiezen
4. CMS installeren en inloggen
5. WordPress thema kiezen
6. Plugins installeren
7. Homepagina maken
8. Content voorbereiden
9. Pagina’s schrijven
10. Berichten schrijven
11. Mobiele optimalisatie
1. Voorbereiding

Voordat je een website aanmaakt, is het verstandig om je website voor te bereiden. Denk na over wat voor website je wilt maken, wie je wilt bereiken en wat de content op je website moet zijn. De vragen in deze post kunnen je hierbij helpen.
Als je eenmaal weet wat je met je website wilt bereiken, zal dit helpen bij het bedenken van welke pagina’s je nodig hebt, welke domeinnaam bij je website past en welk thema bij je website past.
Sitemap
Vervolgens kun je een sitemap maken. Dit is een lijst van alle pagina’s van je website. Je beslist welke pagina’s je in ieder geval wilt hebben. Uiteindelijk kan je later natuurlijk meerdere pagina’s toevoegen, maar het gaat nu om de belangrijksten.
Naast je homepagina wil je natuurlijk voldoende pagina’s hebben om al je informatie weer te geven. Denk hierbij aan een over mij-pagina, service/productie/diensten pagina, prijslijsten, voorbeelden, contactpagina en eventueel een blog of portfolio. Maar de menubalk van je website moet wel zo simpel en concreet mogelijk blijven. Het liefst 4 of 5 pagina’s. Bij een te volle menubalk raakt de bezoeker overweldigd. Als je veel pagina’s hebt, zou je de minder belangrijke pagina’s als subpagina in de menubalk kunnen zetten. De minst belangrijke pagina’s kun je in de footer (wordt later besproken) zetten.
Het maken van een sitemap:
- Schrijf de 4 of 5 belangrijkste pagina’s op die je in ieder geval in je menubalk wilt hebben. Zet ze op volgorde van meest belangrijk naar minst belangrijk. Wat is voor de bezoeker het belangrijkste om te zien/bezoeken? De pagina’s die je nodig hebt verschilt per soort website. In onderstaand voorbeeld kan je ‘service’ vervangen door (de naam van jouw) product of dienst.
Voorbeeld; Home – Over mij/ons – Service(s) – Contact – (eventueel blog of portfolio)
Of bij webshops; Home – Shop – Over mij/ons – Contact
- Schrijf nu welke subpagina’s je eventueel wilt hebben (iets minder belangrijke pagina’s). Zet deze vervolgens onder de bijbehorende pagina in de menubalk. Wat kun je combineren? Let er wel op dat je niet teveel subpagina’s maakt. In onderstaand voorbeeld staan enkele voorbeelden waar je aan kunt denken.
Voorbeeld; Home – Over mij/ons – Services – Contact
| |
Ons team Service 1
| |
Referenties/ recensies Service 2
| |
Nieuws en events Service 3
|
Onze geschiedenis
|
Partners / sponsoren
Andere pagina’s waar je ergens anders op de pagina (bijv. in de footer) naar kunt linken zijn bijvoorbeeld; klantenbeoordelingen, FAQ/ veelgestelde vragen, vacatures/ werken bij, nieuwsbrief, speciale deals, aanbiedingen en kortingen, partners en sponsoren (als deze geen grote rol spelen), links naar sociale media, privacyverklaring, disclaimers en algemene voorwaarden.
Uiteindelijk zul je misschien meerdere pagina’s nodig hebben. Deze kun je dan natuurlijk altijd toevoegen, maar het is belangrijk om met een vaste structuur te beginnen. Begin klein en breidt daarna uit, maar houdt je menubalk zo simpel en concreet mogelijk.
2. Domeinnaam registreren

Er zijn veel verschillende extensies die je achter je domeinnaam kunt zetten. De meest populaire zijn .nl, .com, .net en .org. Deze worden ook vaak gezien als het meest betrouwbaar en professioneel. Je kunt ook kiezen voor enkele nieuwere extensies, zoals hier benoemd worden.
Bedenk welke domeinnaam je zou willen en wat er in ieder geval in moet staan (zoals je bedrijfsnaam, service, product of dienst). Bedenk ook welke extensie je wilt.
Tips voor het bedenken van een domeinnaam.
Maak een lijstje van alle domeinnamen met extensies die jou interessant lijken.
Bijvoorbeeld;
– kleding.nl – kleding.com – kleding.net
– kledingwinkel.nl – kledingwinkel.com – kledingwinkel.net
– vandijkkleding.nl – vandijkkleding.com – vandijkkleding.net
– vandijk.nl – vandijk.com – vandijk.net
Controleer hier of de domeinnamen al bezet zijn (er zijn meerdere websites die dit aangeven). De website geeft aan of de domeinnaam bezet is en geeft eventueel enkele andere voorbeelden van wel beschikbare domeinnamen.
Als je een beschikbare domeinnaam met extensie gevonden hebt, kun je deze laten registreren. Dit kan bij verschillende providers, die ieder verschillende prijzen vragen. Je kan je domeinnaam ook vaak registreren bij de provider waar je jouw webhosting bij wilt regelen.
Volg de stappen die de provider aangeeft.
3. Webhosting kiezen

Als je eenmaal een domeinnaam geregistreerd hebt, moet je hier een hostingpakket bij kopen. Met een hostingpakket komt je website met al zijn informatie en data in een server die altijd met het internet verbonden is. Zonder het hostingpakket is je website niet bereikbaar om te bezoeken. Je kan het vergelijken met een telefoon die een abonnement of een prepaid simkaart nodig heeft om te bellen.
Je hebt drie soorten hosting;
1. E-mailhosting. Dit is voor wanneer je alleen met je domeinnaam wilt mailen.
2. Shared hosting. Hierbij deel je de server waar je website op staat met anderen. Dit is de populairste keuze, vanwege de prijs en de mogelijkheden. Je hebt hiermee direct toegang tot websitebouwers (CMS), zoals WordPress.
3. VPS hosting. Hier krijg je een eigen gedeelte van de server. Dit is handig voor grote webshops of andere websites met veel data. Je krijgt ook direct toegang tot CMS’en.
Hostingprovider
Bij een hostingprovider koop je een hostingpakket voor je domeinnaam. Een hostingprovider zorgt ervoor dat je website snel, veilig en zonder fouten werkt. Ook kan een hostingprovider extra service en advies bieden. Sommigen helpen je ook bij het installeren van een CMS en helpen je verder op weg. Kijk goed naar wat elke provider aanbiedt en wat jij zelf wilt/ nodig hebt. Een provider kan veel effect op je website hebben.
Kies de hostingprovider waar je jouw website door wilt laten beheren en volg de stappen die zij aangeven.
Hoe weet ik welke hostingprovider bij mij past?
WordPress Pros en Cons.
Hostingpakketten
Je zult bij de hostingprovider een keuze moeten maken tussen
enkele hostingpakketten. De meeste providers bieden een klein, middelgroot en
groot pakket.
Kies één van deze pakketten en ga verder met de stappen van de provider.
Welk hostingpakket moet ik kiezen?
4. CMS installeren en inloggen

Als je een hostingprovider en hostingpakket gekozen hebt, volg je de stappen die zij aangeven. Je zult hierbij de CMS installeren die de provider aanbiedt.
Een CMS is een content management systeem. Hiermee kom je achter de schermen van je website en kun je o.a. je website vormgeven, pagina’s aanmaken of berichten schrijven. Een CMS heeft alleen een domeinnaam met extensie en een hostingpakket nodig.
Zelf adviseer ik om WordPress als CMS te gebruiken. WordPress is verruit de meest gebruikte CMS. Je hoeft niet met HTML te kunnen coderen en je hebt veel opties op gebied van vormgeving en plugins. Klik hier voor meer voordelen en nadelen.
De volgende stappen zijn gebaseerd op de CMS WordPress.
Inloggen
Als je WordPress geïnstalleerd hebt kun je inloggen om bij de achterkant van je website te komen. Om in te loggen typ je; /wp-admin/ voor jouw domeinnaam.
Bijvoorbeeld; /wp-admin/cindyboos.nl
Log in met je gebruikersnaam (te vinden in de mail van je provider) en je gekozen wachtwoord.
5. WordPress thema kiezen

Om je website vorm te geven, installeer je een thema. Dit thema kun je later altijd nog veranderen, maar dan zul je misschien enkele onderdelen kwijt raken. Maak dan ook altijd een back-up van de database van je website voordat je dit soort grote veranderingen doorzet!
Er zijn bij WordPress tienduizenden gratis en betaalde thema’s. Voordat je een thema kiest en installeert, moet je eerst goed bedenken wat voor thema je zou willen en wat het beste bij jouw soort website past.
Enkele vragen die je jezelf kunt stellen.
Tip; Bezoek de websites van verschillende concurrenten of andere organisaties in dezelfde branche of met dezelfde soort website en kijk hoe hun website eruit ziet. Noteer wat je goed vind aan de website en wat je ander zou doen.
Thema’s zoeken
Ga vanaf je WordPress Dashboard naar; Weergave – Thema’s. Klik op het vierkante vak ‘+ Nieuw thema toevoegen’.
Nu kun je zoeken tussen allerlei thema’s. Je kunt filteren op enkele eisen of tussen de populaire thema’s zoeken. Je kunt ook voorbeelden bekijken de thema’s die je interessant lijken. Deze voorbeelden zijn echter van lege pagina’s en geven dus niet altijd goed weer hoe je website eruit zou zien.
Het installeren van een thema
Als je een thema gekozen hebt, klik dan op ‘Installeren’ en wacht tot het geïnstalleerd is. Klik vervolgens op dezelfde plek op ‘Activeren’. Je thema is nu geïnstalleerd en actief. Je kunt dit controleren door je website te bezoeken. Dit thema kun je vervolgens nog aanpassen.
Installeer en activeer eventueel de plugins die het thema in een melding op je dashboard vraagt/aanbeveelt.
6. Plugins installeren

WordPress heeft duizenden plugins die je kunt installeren. Deze plugins kunnen je helpen bij het bouwen van pagina’s, vormgeving, veiligheid, search engine optimization (seo), widgets en nog veel meer.
Via het dashboard kun je naar ‘Plugins’ gaan en nieuwe plugins installeren. Kijk vooral tussen de ‘populairste’ en ‘aanbevolen’ lijsten en kijk welke plugins je handig lijken. Je kunt op elk moment nieuwe plugins installeren, dus wanneer je denkt iets nodig te hebben, kun je daarnaar zoeken.
Voor een simpele website heb je niet zoveel plugins nodig, maar het hangt af van wat je allemaal wilt. Maar let op; sommige plugins kunnen je website vertragen! Installeer daarom niet teveel plugins! Installeer en activeer alleen degenen die je echt gebruikt.
7. Homepagina maken

Maak nu de homepagina voor je website. Dit kun je o.a. doen via Dashboard – Weergave – Customizer. Je kunt o.a. titels, subtitels, teksten, afbeeldingen en kleuren veranderen en verschillende elementen toevoegen, zoals een sidebar en een footer. Elk thema heeft verschillende opties en mogelijkheden.
Zorg ervoor dat je belangrijke informatie bovenaan zet en op laat vallen. Gebruik maximaal 500 woorden op je homepagina en probeer via ‘lees meer’ knoppen door te linken naar verdere uitleg en informatie op andere pagina’s.
Hoe maak ik een goede homepagina?
Heb ik een zijbalk (sidebar) nodig?
Hoe maak ik een goede footer?
8. Content voorbereiden

Teksten
Voordat je pagina’s en berichten gaat aanmaken, is het verstandig om je teksten eerst voor jezelf uit te schrijven (bijv. op Word). Hierdoor kan je op verschillende momenten rustig aan je tekst werken en je aandacht goed op de inhoud focussen, in plaats van de vormgeving. Daarnaast heb je hierdoor altijd een back-up van je teksten, voor wanneer je (per ongeluk) een pagina wijzigt of verwijderd.
Schrijf eerst in steekwoorden op wat je ten minste wilt vertellen, zodat je de volgorde van je tekst kan bepalen. Schrijf vervolgens je teksten uit. Als je niet goed bent ik het schrijven van teksten, kun je een copywriter inhuren die jouw teksten schrijft of herschrijft. Laat je tekst ook door iemand controleren op spelling en grammatica en het gebruik van onbegrijpelijke vakjargon. Dit valt voor jezelf minder snel op.
Schrijfstijl
Je tekst moet gemakkelijk te lezen en pakkend zijn. Je moet de bezoeker bij de tekst betrekken. De tekst moet ook niet te langdradig zijn; houdt het concreet en vermijdt overbodige woorden en zinnen. Gebruik maximaal 20 woorden per zin. Gebruik het liefst maximaal 300 woorden op een pagina. Dit helpt ook weer bij de search engine optimization (SEO).
Gebruik goede spelling en grammatica en vermijdt onbegrijpelijke vakjargon. Zorg er verder ook voor dat je aanspreekvorm en toon bij je doelgroep past en over je hele website hetzelfde is (evt. uitzondering; over mij-pagina).
Hoe schrijf je een goede over mij-pagina?
Kopjes en subkopjes
Met kopjes en subkopjes trek je de aandacht en geef je structuur aan je pagina. Bezoekers hebben vaak geen hoge aandachtsspanning, waardoor je in een korte tijd hun aandacht moet trekken. De belangrijkste informatie moet direct te vinden zijn en je website moet goed navigeerbaar blijven.
Afbeeldingen
Als je afbeeldingen aan je teksten wilt toevoegen, moet je goed nadenken wat voor afbeeldingen je wilt gebruiken. De afbeeldingen moeten de aandacht van de tekst niet teveel afleiden en juist de tekst complimenteren. De afbeelding moet goed bij de tekst en website passen en een nut hebben.
Je kan niet zomaar afbeeldingen van het internet overnemen. Hier zit vaak copyright op en Google zal je hiervoor straffen (SEO). Gebruik sites waar je afbeeldingen van mag downloaden en gebruiken, zoals pixabay.com. Bedenk welke afbeeldingen je nodig zal hebben en wilt gebruiken. Zoek deze afbeeldingen op, download ze en bewaar ze in een map op je computer. Hierdoor kan je ze snel in één keer overzetten naar je mediabibliotheek.
Voordat je deze afbeeldingen gebruikt, moet je ze optimaliseren. Hierbij verklein je de afbeeldingen (data). Grote afbeeldingen vertragen namelijk je website. Je kunt afbeeldingen optimaliseren via de plug-in ‘Autoptimize’ of via een website als Kraken.io.
Wanneer je afbeeldingen aan je mediabibliotheek toevoegt, moet je ze een titel en onderschrift geven. Je denkt misschien dat dit overbodig is, maar dit helpt jouw website bij search engine optimization (SEO). Je afbeeldingen worden hierdoor beter vindbaar in Google Afbeeldingen.
9. Pagina’s schrijven

Je kunt nu beginnen met het aanmaken van pagina’s. Als je al een menu gemaakt hebt, zullen enkele pagina’s al voor je aangemaakt zijn. Ga vanaf je dashboard naar Pagina’s en klik de pagina aan die je wilt bewerken. Om een nieuwe pagina aan te maken klik je op ‘Nieuwe Pagina’.
Linkjes
Je kunt ook een link toevoegen in je tekst. Als de bezoeker dan op één of meerdere woorden klikt, zal hij naar de gelinkte url gaan. Selecteer het stukje tekst en klik op het link icoontje naast die voor schuine tekst. Plak de url in de balk. Geef aan of de link in een ander tabblad moet openen of niet en klik op enter. Controleer na het publiceren of de link werkt.
Elementen toevoegen en verplaatsen
Als je een ander element wilt toevoegen, zoals een afbeelding, lijst, contactformulier, tabel of eigen HTML, klik je op het plusje onder of boven een tekstblok. Selecteer vervolgens het element dat je wilt toevoegen. Sommige plugins bieden nieuwe elementen.
Je kunt een blok verplaatsen door middel van de pijltjes of puntjes aan de linkerkant van het blok. Je kunt bepaalde aspecten van een blok wijzigen. Selecteer hiervoor eerst een blok en klik bij de instellingen (het tandwiel rechts bovenin) onder ‘Blok’. Hier kun je per bloksoort van alles wijzigen.
Pagina instellingen
Om de instellingen van de pagina te wijzigen, klik je rechts bovenin op het tandwiel. Onder ‘Document’ kun je vervolgens dingen wijzigen zoals, de permalink (de url voor je pagina), uitgelichte afbeelding en samenvatting. Ook kun je er zien of de pagina openbaar staat, wanneer hij gepubliceerd is en hoe vaak hij gewijzigd is.
Voorbeeld, pagina opslaan en publiceren
Je kunt een voorbeeld zien van hoe je pagina eruit zou zien wanneer je het zou publiceren, door rechts bovenin op ‘voorbeeld’ te klikken.
Als je klaar bent met het wijzigen van je pagina kun je opslaan. Als je op ‘concept opslaan’ klikt, sla je de pagina op maar komt deze nog niet online. Bezoekers kunnen deze pagina dus niet vinden. Dit is handig wanneer de pagina nog niet af is.Wanneer je de pagina wel wilt publiceren klik je op ‘Publiceer…’ en vervolgens ‘Publiceren’. Je kan er ook voor kiezen om de pagina op een bepaalde datum en tijd online te laten gaan.
10. Berichten schrijven

Je kunt nu ook berichten gaan schrijven. Het aantal berichten dat je wilt plaatsen hangt af van je soort website. Deze berichten kunnen bijvoorbeeld nieuwsberichten over je website of evenement zijn, maar het kunnen ook informatieteksten zijn.
Om een nieuw bericht te maken ga je vanaf je Dashboard naar Berichten – Nieuw bericht. Je kunt ook een bestaand bericht bewerken via Dashbard – Berichten – Alle berichten.
Het maken en schrijven van berichten gaat in principe op dezelfde manier van het maken en schrijven van pagina’s. Je hebt ook dezelfde opties en manier van opslaan en publiceren.
Categorie toevoegen
Als je jouw berichten onder een categorie plaatst, zullen bezoekers je berichten gemakkelijker kunnen vinden. Maak een nieuwe categorie aan via Dashbaord – Berichten – Categorieën. Vul hier de naam en gegevens van je categorie in en plaats hem eventueel onder een andere hoofdcategorie. Op deze pagina kun je ook bestaande categorieën aanpassen en onder elkaar plaatsen.
Als je een of meerdere categorieën aangemaakt hebt kun je weer teruggaan naar je bericht. Om je bericht aan een categorie toe te voegen ga je via het tandwiel rechtsboven naar de instellingen van je bericht. Onder ‘Document’ klik je op de optie ‘Categorieën’. Selecteer de categorie waar je jouw bericht onder wilt plaatsen. Je kunt onder deze optie ook nieuwe categorieën toevoegen.
Tags toevoegen
Je kunt tags aan je berichten toevoegen om ervoor te zorgen dat je bericht niet alleen op je eigen site sneller gevonden wordt, maar ook op zoekmachines zoals Google. Dit helpt bij je search engine optimization (SEO).
Tags lijken op categorieën, maar de woorden die je gebruikt zijn net iets anders. Bij recepten zul je voornamelijk categorieën gebruiken als voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. De tags van een recept zullen eerder Aziatisch, groente, soep en kip.
Voeg tags aan je bericht toe door via de instellingen onder ‘Document’ op de optie ‘Tags’ te klikken. Voeg een nieuwe tag toe of selecteer een bestaande. Je kunt alle tags wijzigen of verwijderen of nieuwe toevoegen onder Dashboard – Berichten – Tags.
11. Mobiele optimalisatie

Als laatste stap moet je controleren of je website geoptimaliseerd is voor mobiel en tablet. Ongeveer de helft (52%) van het wereldwijde online verkeer komt van mobiele apparaten. Het is dus belangrijk dat jouw website voor mobiele gebruikers goed te navigeren en lezen is.
Ga via het WordPress Dashboard naar Weergave – Customizer. Klik vervolgens links onderin op het tablet of mobiele telefoon icoontje. Je website wordt nu weergegeven op de mobiele versie. Controleer of alles goed leesbaar is, afbeeldingen en tekstblokken kloppen, knoppen en linkjes werken en de vormgeving er goed uit ziet. Sommige thema’s geven je extra opties om bijvoorbeeld de lettergrootte alleen bij de mobiele versie aan te passen.
De volgende stappen:
Je thema aanpassen en je huisstijl ontwikkelen.
Nadat je de basis van je website hebt opgezet, kun je beginnen aan het aanpassen van je thema en design.
Je kunt een eigen huisstijl ontwikkelen en deze op je website toepassen.
Ook zul je doorgaans je (home)pagina’s en vormgeving blijven aanpassen en verbeteren.