Je hebt je website gemaakt, en nu?
Als je meer bezoekers naar je website wilt krijgen en meer klanten wilt winnen, kun je de vindbaarheid van je website in zoekmachines verbeteren. Dit noem je SEO (Search Engine Optimization). Potentiële klanten zoeken vaak op zoekmachines naar de oplossing voor hun probleem of een invulling van hun behoeften en gebruiken hierbij zoekwoorden. Door je vindbaarheid en SEO te verbeteren en zoekwoorden goed te gebruiken zul je meer (potentiële) klanten bereiken.

Zoekwoorden bepalen en gebruiken
Ten eerste is het belangrijk om te bepalen op welke zoekwoorden je jouw website wilt focussen. Brainstorm over zoekwoorden die jouw doelgroep zou gebruiken om naar jouw (soort) product of dienst te zoeken, of naar een oplossing voor hun probleem. Noteer alle zoekwoorden die bij je opkomen. Denk vanuit de klant die sommige termen misschien niet kent.
Kijk eventueel ook welke woorden concurrenten op hun website en in hun zoekresultaten gebruiken en waar zij hoog in ranken. Je kunt ook naar jouw gevonden zoekwoorden in Google zoeken en kijken welke woorden de resultaten gebruiken en voornamelijk de advertentie resultaten. Verder kun je jouw onderzoek verbreden door Google Keyword Planner te gebruiken.
Kies vervolgens 10 tot 15 van de beste zoekwoorden uit je lijst, die je gaat gebruiken. Voeg ook lokale termen aan je lijst toe, zoals plaatsnamen en regio’s. Kies binnen deze lijst 1 woord uit dat je als voornaamste hoofdzoekwoord zal gebruiken.

LSI woorden
Naast je normale zoekwoorden kunnen LSI woorden ook goed helpen. Dit zijn woorden die gerelateerd zijn aan jouw gekozen zoekwoorden. Als je deze woorden ook door je pagina’s heen gebruikt, denkt Google dat jouw pagina’s breed en diepgaand zijn. Google zal je vervolgens belonen met een hogere plaats in de zoekresultaten. LSI woorden kun je o.a. vinden in de suggesties van Google onderaan elke zoekopdracht of via deze site.
Zoekwoorden gebruiken
Om met je zoekwoorden gevonden te worden, moet je deze door je hele website gebruiken. Je hoofdzoekwoord komt vrijwel op elke pagina terug, inclusief je homepagina. Verder zul je jouw zoekwoorden in je teksten, titels, kopjes, afbeeldingen, SEO titels, meta omschrijvingen en URL slug moeten verwerken.
12 Manieren om je SEO te verbeteren:
- Gebruik de WordPress plug-in Yoast SEO.
Deze plug-in staat onder het tekstvak op pagina’s en berichten en biedt allerlei mogelijkheden rondom SEO, zoals meta titels, meta beschrijvingen, slugs en het zoekwoord waar je op gevonden wilt worden. Ook controleert deze plug-in automatisch de leesbaarheid van je pagina’s en berichten en geeft dit aan met een balk in de kleuren rood oranje en groen. Vervolgens geeft hij per pagina en bericht adviezen om je SEO te verbeteren. - Schrijf je in bij zoekmachines.
Laat de zoekmachines van jouw website afweten door jouw website bij het in te schrijven. Ga via de Yoast SEO plug-in op WordPress naar ‘Webmaster tools’. Klik vervolgens op één van de zoekmachines. Je wordt naar hun website geleidt waar je jouw website kunt aanmelden. Volg hun stappen. Voeg je domeinnaam toe en het liefst ook je sitemap. Uiteindelijk krijg een link. Plak deze op WordPress bij Yoast SEO achter de naam van de zoekmachine en sla op. Doe dit voor elke toepasselijke zoekmachine. Als de zoekmachines jouw website kennen, zal je beter in de zoekresultaten terecht komen. Maak ook een account aan bij Google Search Console en voeg jouw website toe als ‘property’. Volg hier wederom hun stappen. Als je jouw website ook bij deze site aanmeldt heb je dubbele kansen. - Gebruik SEO titels en meta beschrijvingen.
Zoekmachines halen veel informatie uit je SEO titel en meta beschrijvingen (description). Door deze op een goede manier te gebruiken, kom je hoger in de Google zoekresultaten. Je kunt dit toevoegen m.b.v. de Yoast SEO plug-in, die onder het tekstvak te vinden is.
Het is belangrijk om goede SEO titels en meta beschrijvingen te schrijven, omdat deze ook worden weergegeven in jouw Google zoekresultaat. Je moet gebruikers overhalen om op jouw link te klikken en niet die van de concurrent. Op deze site kun je controleren hoe jouw Google zoekresultaat eruit ziet. Controleer dit in ieder geval voor de belangrijkste pagina’s en berichten.
Een goede SEO titel:
• Gebruik 50 tot 60 karakters (meer past niet en wordt ‘…’)
• Houdt de titel simpel en duidelijk voor de lezer.
• Benoem een voordeel voor de klant of wat de bezoeker van jouw bericht zal leren.
• Gebruik zoekwoorden (relevant aan de pagina). Het werkt niet om teveel zoekwoorden erin te proppen.
• Gebruik actiewoorden, aanbiedingen en krachtige woorden als ‘beste, beoordeelde en ultieme’.
• Gebruik nummers (top 10 lijstjes werken vaak goed)
• Maak van de eerste letters van elk woord een hoofdletters. Dit trekt de aandacht.
• De titel moet goed overeenkomen met die van de pagina, zodat mensen je website niet direct verlaten en naar de concurrent gaan.
• Gebruik voor elke pagina en elk bericht een unieke titel.
Een goede meta beschrijving:
• Gebruik minimaal 2 regels tekst en maximaal 156 karakters. Minder tekst valt niet op en meer tekst valt weg in ‘…’.
• Beschrijf wat er op de pagina staat en wat de bezoeker daar aan heeft (voordeel).
• Gebruik zoekwoorden (relevant aan de pagina). Het werkt niet om teveel zoekwoorden erin te proppen.
• Gebruik actiewoorden, aanbiedingen, nummers en krachtige woorden als ‘beste, beoordeelde en ultieme’.
• Maak gebruik van emotie en speel in op het verlangen van jouw doelgroep naar een oplossing of behoefte.
• Focus op jouw unique selling point. Wat jouw van concurrenten onderscheidt.
• Stel een vraag om de aandacht te trekken.
• Benoem hoeveel klanten je geholpen hebt of hoeveel families van her en ver naar jouw camping komen, om je betrouwbaarheid te vergroten.
• Benoem bij lokale bedrijven eventueel je plaatsnaam.
• Gebruik voor elke pagina en elk bericht een unieke titel.
- Gebruik goede URL’s.
Google kijkt ook naar de URL van je pagina’s. Je kunt deze per pagina en bericht met de Yoast SEO plug-in aanpassen of via ‘snel bewerken’ bij de pagina’s en berichten. Let wel op; als je een URL slug veranderd, zullen eventuele links naar die pagina niet meer werken.
Een goede URL:
• Kort en bondig (0-9 letters en geen speciale karakters).
• Gebruik zoekwoorden.
• Vermijdt lidwoorden en voorzetsels.
• Vervang spaties met streepjes.
• Gebruik geen hoofdletters.
- Optimaliseer je teksten.
Google kijkt goed naar de inhoud van de teksten op je pagina’s en berichten. Het is belangrijk om je zoekwoorden in de kopjes (vooral H1 en H2) en teksten te gebruiken. Echter herkent Google het wanneer je hier teveel zoekwoorden in propt. Zorg ervoor dat je teksten wel leesbaar en logisch blijven voor je bezoekers. In een H1 kopje gebruik je het hoofdzoekwoord. Gebruik per pagina en per bericht maar één H1 kopje. Hierdoor ziet Google waar de website over gaat en wat belangrijk is. Je mag wel zoveel H2 kopjes gebruiken als je wilt. Houdt je kopjes kort, duidelijk en interessant.
Verder kijkt Google ook naar hoe lang bezoekers op jouw website blijven. Als zij lang op je website blijven, denkt Google dat jouw website interessant is en zal je website hoger in de zoekresultaten komen. Je kunt beïnvloeden hoe lang bezoekers op je pagina blijven. Veel bezoekers scrollen door een pagina heen. Houdt hun aandacht vast door duidelijke kopjes en afbeeldingen te gebruiken, zodat zij hun informatie en antwoorden goed kunnen vinden. Maak ook direct duidelijk wat je biedt door goede hero-secties te gebruiken.
Door je pagina’s visueel aantrekkelijk te maken houdt je bezoekers ook langer op je pagina. Mensen houden vaak niet van lezen, waardoor zij grote lappen tekst overslaan en je website verlaten. Verdeel je tekst in kleinere alinea’s van 4/5 regels. Maak ook gebruik van opsommingstekens, afbeeldingen, icoontjes en tekstopmaak. Pagina’s met afbeeldingen komen sowieso hoger in de zoekresultaten. - Optimaliseer je afbeeldingen.
Google baseert de zoekresultaten ook op basis van de laadsnelheid van de website. Om jouw laadtijd zo snel mogelijk te maken moet je jouw afbeeldingen optimaliseren. Dit kan met de plug-in WP Optimize. Grote afbeeldingen vertragen een website. Ook zullen bezoekers bij een lange laadtijd de website snel verlaten, wat Google vervolgens afstraft met een lagere positie.
Daarnaast kun je de SEO van je pagina’s ook verbeteren door titels en alt tekst (alternatieve tekst) aan je afbeeldingen toe te voegen. Houdt de titel kort en gebruik een zoekwoord. De alt tekst moet de afbeelding concreet omschrijven en ook zoekwoorden gebruiken. Prop hier echter niet teveel zoekwoorden in. Dit werkt niet. - Maak gebruik van backlinks.
Als een andere website naar jouw website met een link doorverwijzen, noem je dat een backlink. Door backlinks te krijgen vergroot je de autoriteit van jouw website en zal Google jou hoger in de zoekresultaten plaatsen. Je kunt backlinks o.a. krijgen door als gast een blogbericht voor de website van een ander te schrijven. Bij dit bericht komt jouw naam en een link naar jouw website te staan. Dit vormt een backlink dat Google zal zien en waarderen. Om een gastbericht te schrijven moet je een website met een blog benaderen.
Zij zullen echter meer van deze verzoeken krijgen, waardoor jij je best moet doen. Spreek ze persoonlijk aan. Het liefst met de naam van de hoofdauteur als je deze kunt vinden. De hoofdauteur schrijft waarschijnlijk de meeste berichten op hun blog. Maak ook goed duidelijk hoe jouw bericht van toegevoegde waarde voor hen zal zijn, wat jouw expertise is en hoe vakkundig je bent. Zorg ervoor dat je opvalt en duidelijk bent. Het is beter om bij verschillende websites één gastbericht te hebben dan meerdere gastberichten bij één website. - Maak gebruik van interne links.
Naast backlinks zijn interne links ook belangrijk. Dit zijn links binnen jouw eigen website die naar een andere pagina verwijzen binnen jouw website. Dit helpt Google om de structuur van jouw website te snappen en te zien welke pagina’s belangrijker zijn dan anderen. Ga de teksten op je pagina’s en berichten langs en kijk of je woorden of onderwerpen ziet, die je logischerwijs naar andere pagina’s en berichten kunt doorverwijzen. Het moet er echter wel echt mee te maken hebben. - Post regelmatig berichten.
Google beoordeeld websites ook op hoe recent zij nieuwe informatie over iets geplaatst hebben. Het is dus belangrijk dat je regelmatig nieuwe berichten plaatst. Google waardeert vooral berichten met minimaal 1000 woorden. Brainstorm over de onderwerpen en vragen waar jouw doelgroep naar zoekt. Schrijf bijvoorbeeld berichten met lijstjes of stappenplannen. Cijfers doen het erg goed in teksten. Opsommingen en stappenplannen populair en goed te lezen voor bezoekers. Dit soort berichten worden ook twee keer zo vaak gedeeld. Denk bijvoorbeeld aan ‘7 manieren om je strategie te verbeteren’ of ’10 populairste kapsels van 2020′.
Je kunt ook een nieuwe video plaatsen. Denk aan een uitleg, demo, behind the scenes of video recensie. Je kunt ook de informatie van een ouder bericht hergebruiken en in video vorm als nieuw bericht delen. De video hoeft niet heel professioneel te zijn, maar zorg wel voor goede belichting en geluidskwaliteit. Laat de video niet automatisch afspelen, dit schrikt mensen af. Verder blijven bezoekers bij video’s langer op je website, wat ook weer goed is voor je SEO. - Verbeter je website laadtijd.
Google weet wat de laadtijd van jouw website is. Als je website traag laadt zal je laag in de zoekresultaten komen. Je kunt hier de laadtijd van je website controleren. Ook kun je daar zien hoe je dit kan verbeteren. De laadtijd van je website is ook belangrijk om bezoekers op je website te houden. Als je website niet binnen 3 seconden laadt zal 40% van de bezoekers je website verlaten (bounche rate). Google houdt ook bij hoeveel mensen jouw website al snel verlaten. Als dit veel gebeurd, zul je lager in de zoekresultaten komen. - Verbeter je mobiele optimalisatie.
Aangezien veel dataverkeer tegenwoordig via mobiele apparaten komt, kijkt Google ook naar de mobiele optimalisatie van je website. Jouw website moet goed en snel op mobiele apparaten kunnen laden, om hoog in de zoekresultaten te komen. Doet jouw website dat niet, dan wordt je afgestraft. Je wilt natuurlijk ook dat mensen je mobiele website niet snel verlaten. Je kunt je mobiele optimalisatie op deze website controleren. - Maak een Google Analytics account aan.
Om je online marketing- en SEO strategieën zo goed mogelijk te controleren kun je met Google Analytics het gedrag van je bezoekers bijhouden. Je kunt o.a. zien waar jouw bezoekers vandaag komen, welke taal ze spreken, wat hun interesses zijn, welke pagina’s het meest bezocht worden en met welke apparaten jouw website het meest bezocht wordt. Met deze informatie kun je goede besluiten nemen om zoveel mogelijk (nieuwe) klanten te benaderen.
Je kunt controleren welke producten het meest verkocht worden en in welke onderwerpen jouw bezoekers het meest geïnteresseerd zijn. Ook kun je bijvoorbeeld problemen in het aankoopscherm tegenkomen, doordat veel bezoekers op hetzelfde punt afhaken.
Om Google Analytics zo goed en volledig mogelijk te kunnen begrijpen en gebruiken, kun je het beste de Google Analytics cursus voor beginners (en eventueel gevorderden) volgen. Hierin krijg je uitleg over de omgeving en het gebruik ervan.

Wat zijn de verschillen tussen SEO en SEA?
Hoe lang duurt het voordat je in Google stijgt?