8 Meest gemaakte website fouten

Als je jouw website wilt verbeteren, is het handig om onderstaande lijst na te gaan. Dit zijn de meest gemaakte website fouten, en hoe je deze oplost. Controleer of je onderstaande punten goed uitvoert en pas je website hier eventueel op aan.


1. Slechte leesbaarheid.

Er zijn verschillende manieren om je teksten beter leesbaar te maken. Zorg ervoor dat de tekst niet boven een te drukke achtergrond staat. Als je een achtergrond achter je tekst wilt plaatsen, zorg er dan voor dat het tekstblok ook een witte of zwarte achtergrond heeft. Deze kun je vervolgens voor bijvoorbeeld 50% doorzichtig maken.

Zorg ook voor een goede kleurencontrast tussen de achtergrond, het blok en de letterkleur. Ook is een donkere achtergrond met een lichte tekst vervelender om te lezen dan een lichte achtergrond met donkere tekst.

Verder moeten je letters, woorden en regels niet te dicht op elkaar staan. Als ze verder uit elkaar staan wordt de tekst gemakkelijker om te lezen. Creëer ook voldoende lege, witte ruimtes in en rondom je teksten.

Maak je teksten ook leesbaarder door ze in meerdere alinea’s op te delen. Korte alinea’s van 4 à 5 regels zijn het beste. Mensen lezen liever niet, maar doordat het steeds kleine stukjes zijn blijft de drempel laag. Maak ook gebruik van kopjes, aangezien mensen vaak teksten scannend lezen of door pagina’s heen scrollen.

Ook het gebruik van afbeeldingen, icoontjes en opsommingstekens helpt bij de leesbaarheid van je teksten. Dit breekt de pagina op en maakt het visueler. De opsommingen zijn aantrekkelijker en overzichtelijker om te lezen. Maar pas op dat je niet té veel afbeeldingen gebruikt.


2. Verkeerde schrijfstijl

Schrijf vanuit het oogpunt van de klant, niet vanuit jezelf. Klanten willen graag weten wat zij ergens aan hebben. Vertel dus niet alleen wat je doet en hoe je dat doet, maar vooral hoe dat het leven van de klant kan verbeteren. Vertel wat het probleem van de klant is en hoe jouw product of dienst dat kan oplossen. Klanten zullen zich gehoord en begrepen voelen.

Het is ook belangrijk om duidelijk en concreet te schrijven. Mensen lezen niet graag. Houd je zinnen dus kort en maak direct duidelijk wat je wilt vertellen en wat de bezoeker wilt weten.

Ook is het belangrijk dat je zo min mogelijk moeilijke woorden en vakjargon gebruikt. Niet iedereen weet evenveel over een onderwerp als jou en je wilt met je website ook nieuwe klanten binnenhalen.


3. Ineffectieve hero-sectie (header)

Het eerste dat bezoekers op je website zien is de hero-sectie. Dit is het bovenste deel van de homepagina. Doordat bezoekers dit als eerste zien is dit het belangrijkste deel van je website. Bezoekers vormen hier hun eerste indruk en moeten direct kunnen zien wat jij aanbiedt en hoe dat hun leven kan verbeteren en hun probleem kan oplossen. Praat vanuit het oogpunt van de klant.

In je hero-sectie maak je met de hoofdkop en onderkop duidelijk wat jouw bedrijf biedt en hoe dit de bezoeker kan helpen. Vervolgens vertel je met een call-to-action knop wat de bezoeker vervolgens moet doen. Gebruik echter geen ‘koop nu’ knop. Dit is voor nu nog een te grote vraag aan je bezoeker. Gebruik een ‘gratis adviesgesprek’ of ‘lees meer’ knop.

Gebruik geen drukke, onoverzichtelijke afbeeldingen. De koppen en call-to-action knop moeten goed leesbaar zijn en opvallen. Sliders zijn ook niet handig in een hero-sectie. Dit lijdt af. En als je jouw informatie in de slider zet, is de kans groot dat niet alle slides bekeken worden.


4. Teveel opties

Teveel opties zorgen ervoor dat bezoekers overweldigd raken. Ze weten niet wat ze moeten kiezen en wat het meest belangrijk is. De kans is groot dat zij je website hierdoor verlaten.

Bijvoorbeeld het aanbieden van teveel producten of diensten. Het is beter om slechts enkele producten en diensten te laten zien waar je het beste in bent. Hierdoor kom je vakkundiger over. Als je wel meerdere producten of diensten wilt aanbieden, kun je deze op je homepagina groeperen en op een andere pagina uitgebreider toelichten.

Ook kan het gebruik van teveel call-to-action knoppen ervoor zorgen dat bezoekers niet weten wat ze moeten doen. Het is beter om maar een paar call-to-actions door je pagina heen te verspreiden, waarbij de belangrijkste bovenaan en in de navigatie komt. De bezoeker moet in zo min mogelijk tijd het belangrijkste van je website kunnen vinden.


5. Slechte navigatie

Bezoekers willen gemakkelijk en snel vinden wat ze nodig hebben. Bij elke klik is de kans dat de bezoeker afhaakt 70%. Een goede navigatie bij je website is daarom erg belangrijk!

Plaats de belangrijkste pagina’s in je menubalk, bovenaan je pagina. Maak dit menu niet te vol, anders wordt hij onoverzichtelijk en werkt het averechts. Als je meerdere producten of diensten hebt kun je dit onder één pagina samenvoegen in de menubalk en vervolgens vanaf daar naar andere pagina’s verwijzen, of in een dropdown menu zetten.

Zorg ervoor dat je navigatie op elke pagina hetzelfde is, zodat bezoekers niet hoeven te zoeken. Een menubalk die meescrollt is ideaal, omdat bezoekers er dan altijd gemakkelijk bij kunnen.

Een footer is ook erg belangrijk voor de navigatie. Deze is op elke pagina hetzelfde en bevat alle pagina’s die bezoekers belangrijk vinden. Vaak scrollen mensen door een website heen en belanden zij onderaan bij de footer.


6. Onduidelijke informatie

Bezoekers willen zo snel mogelijk weten wat de oplossing voor hun probleem is en willen verdere vragen ook zo snel mogelijk beantwoord hebben. Wees daarom duidelijk en concreet met wat je aanbiedt. Slimme en grappige kopjes zijn leuk, maar niet altijd duidelijk.

Laat kenmerken en specificaties zien van de producten en diensten. Als je meerdere producten, diensten of pakketten hebt die op elkaar lijken, geef dan duidelijk en concreet de verschillen aan. Gebruik afbeeldingen van het product of de dienst, eventueel tijdens gebruik en plaats als het kan voor en na foto’s. Verpakkingen laten ook vaak details van een product zien.

Laat ook duidelijk de prijzen zien van je producten en diensten. Bezoekers willen dit weten. Als zij dit niet kunnen vinden, is de kans groot dat zij weggaan. Als je de prijzen om redenen niet mag of kunt laten zien, geef dan aan wat de prijs hoger en lager kan maken.


7. Geen recensies gebruiken

Mensen vertrouwen anderen meer dan bedrijven zelf. Het is dus belangrijk om gebruik te maken van recensies. Laat klanten recensies schrijven waarin zij vertellen over hun ervaring voor, tijdens en na jouw product of dienst en de service die jij bood. Aan deze recensies zul je veel hebben.

Mensen vertrouwen een recensie het meest als zij zich in de klant kunnen herkennen. Het is dus handig als je van elke soort klant (doelgroep of industrie) een recensie hebt. Probeer ook van elk product en elke dienst een recensie te krijgen. Als je nog geen recensies hebt, probeer dan van ten minste één klant een recensie te krijgen. Naarmate je er meer verzameld kies je de beste uit om te laten zien.

Op je homepagina kun je drie recensies laten zien (het magische getal) en vervolgens naar een pagina verwijzen waar al je recensies staan. Zorg ervoor dat de recensies er ook uit zien als recensies. Laat het aantal sterren visueel zien met icoontjes. Plaats ook de naam en een afbeelding van de beoordelaar, zodat deze betrouwbaarder overkomt.


8. Slechte laadtijd en mobiele optimalisatie.

De snelheid van je website is erg belangrijk. Als je website niet binnen 3 seconden laadt, verlies je 40% van je bezoekers. Als een website niet of traag reageert verlies je 50% van je bezoekers.

Je kunt de laadsnelheid van je website controleren via http://developers.google.com/speed/pagespeed/. Hier zie je hoe lang het duurt voor verschillende elementen op je pagina laden en krijg je tips over hoe je jouw laadsnelheid kunt verbeteren.

Tegenwoordig komt 52% van het online verkeer van mobiele apparaten. Het is dus belangrijk dat je website hier ook goed op laadt en knoppen en links goed werken. Verder moet je website er ook goed uitzien. Blokken en afbeeldingen moeten goede formaten hebben en niet overheersen, de teksten moeten goed overkomen en leesbaar zijn en bezoekers moeten goed op de mobiele website kunnen navigeren.


De ideale homepagina, webdesign en vormgeving.

Je website vindbaarheid en SEO verbeteren.

Meer tips en informatie over websites maken en verbeteren.


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *