Gamification

Mensen spelen en gamen hun hele leven door. Het gaat hierbij vaak niet om het resultaat maar om het spelen zelf. Spelletjes trekken de aandacht omdat zij inspelen op je basisbehoeften; anatomie (bewegingsvrijheid), verbondenheid met anderen en competentie (iets bereiken).
Om de aandacht van bezoekers te trekken en vast te houden, kun je enkele onderdelen van je website in een soort game veranderen: gamification. Dit kan soms al heel makkelijk en wordt al vaak toegepast. Je maakt bepaalde onderdelen voor je bezoekers leuker, waardoor zij iets daadwerkelijk doen en niet weggaan.
Voorbeelden van gamification:
1. Stappen en levels
Als een bezoeker een online formulier moet invullen, bijvoorbeeld bij het aanmaken van een account of het voltooien van een bestelling, kun je bijhouden hoe ver de bezoeker is. Hierdoor creëer je stappen en levels. Een bezoeker is hierdoor meer geneigd om alle stappen te voltooien.
De belastingdienst maakt bijvoorbeeld gebruik van dit spelelement bij het invullen van de belastingaangifte. Zij meten de voortgang.
2. Scores en beloningen
Naast het meten van de voortgang kun je ook met scores en beloningen werken. Als bezoekers een account hebben kunnen zij bijvoorbeeld punten, badges en medailles verdienen wanneer zij iets doen, zoals het invullen van persoonsgegevens, aanvullen van hun profiel en sturen van reacties.
Bij LinkedIn krijg je bijvoorbeeld punten voor het aanvullen van je profiel en krijg je medailles bij hogere levels. Bij sommige To Do apps krijg je ook punten en kun je bij een hoger level medailles en trofeeën verdienen, maar kun je ook punten kwijtraken.
Je kunt ook gebruikers elkaar laten beoordelen, zoals Marktplaats, Uber en Airbnb. Bij sociale media gaat het volledig om scores (likes, reacties, delen) en de verbondenheid met anderen.