Psychologische marketing

Door emotionele marketing toe te passen creëer je meer verbinding tussen bedrijven en consumenten. Deze manier van marketing is gefocust op het gevoel, de belangen en de doelen van de consument, om een connectie te maken en meer winst te genereren. Aangezien mensen emotionele wezens zijn, zijn zij gemakkelijk te manipuleren, zonder dat zij het doorhebben.


Smileys

Je kunt op een onopvallende manier smileys in je logo verwerken. Kijk bijvoorbeeld naar Amazon en de ‘e’ van Heineken. Door de smiley krijgen consumenten een goed gevoel bij jouw bedrijf. Door een vriendelijk uiterlijk verwachten consumenten een vrolijke, leuke ervaring met jouw product of dienst.


Mascotte

Je kunt ook een menselijke mascotte aan je logo of imago koppelen. Mensen vormen eerder een emotionele band met bedrijven die een mascotte hebben. Kinderen zijn hier extra gevoelig voor. Bedrijven koppelen vaak bekende Disney figuren aan hun producten, zoals koekjes.


Kleuren

Kleuren hebben ook effect op het gedrag van consumenten en de associatie die zij met jouw bedrijf maken. Hier kun je gebruik van maken bij het ontwerpen van je logo en huisstijl voor diverse media. Ook zorgt het voor herkenbaarheid en identiteit.

Welk effect elke kleur heeft kun je hier lezen.


Geluid

Geluiden kunnen ook een emotionele band creëren tussen producten/diensten en consumenten. Door een pakkend, herkenbaar deuntje of liedje zullen consumenten direct aan jouw bedrijf of product/dienst denken wanneer zij dit horen. Denk bijvoorbeeld aan Unox.

Je kunt ook gebruik maken van geluid door in winkels langzame muziek te draaien. Hierdoor zullen klanten langzamer lopen en meer tijd in de winkel besteden. Ze zullen meer interactie met producten hebben en uiteindelijk meer geld uitgeven.

Bij kledingwinkels kan harde en snellere muziek er ook voor zorgen dat klanten meer zelfverzekerd raken en dus meer kopen. Klassieke muziek kan klanten laten denken dat ze een chique en wereldwijze (sophisticated) ervaring in de winkel zullen krijgen, die producten zal verkopen met een hoge kwaliteit.


Menukaarten

Bij menukaarten kun je het beste afbeeldingen van het eten laten zien, in plaats van grote teksten die vertellen wat erin zit. Door de plaatjes zal de eetlust groter worden en bestellen gasten meer. Veel bedrijven hebben hierdoor een grote groei in winst gemerkt.

Door de afbeeldingen is het menu ook gemakkelijker te verwerken en hoeven mensen niet meer te lezen. Rode kleuren vergroten de eetlust. Als je dit in je menu gebruikt zul je ook meer verkopen. Lekkere geuren zorgen er ook voor dat gasten meer bestellen.


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *