Wat is een call-to-action?

Een call-to-action (CTA) is een afbeelding, tekst en/of knop waarmee je bezoekers overhaalt om een bepaalde actie uit te voeren. Er zijn verschillende soorten. Het is verstandig om hier gebruik van te maken, omdat dit o.a. voor meer klanten en verkoop zorgt. Je kunt call-to-actions voor verschillende doeleinden gebruiken en op verschillende plekken in je website plaatsen.

Locaties

Je eerste call-to-action knop komt bovenaan je homepagina, in de hero-sectie. Dit is de meest belangrijke call-to-action knop, doordat bezoekers deze als eerst zullen zien. Laat de bezoeker een afspraak maken, een offerte aanvragen of meer over een product/dienst lezen. Maak hier nog geen ‘koop nu’ of ‘boek nu’ knop van. Dit is een te grote vraag voor bezoekers die nog maar net op je website zijn. Plaats hier niet teveel knoppen, slechts 1 of 2. Bij teveel keuzes haken mensen af.

In je footer plaats je je laatste call-to-action. Deze is ook belangrijk, doordat veel mensen door een website scannen en scrollen en uiteindelijk onderaan de pagina bij je footer belanden. Dit is ook het laatste moment dat je bezoekers die wel door de hele pagina kijken een actie kunt laten ondernemen of contactgegevens van hen kunt krijgen. Bij deze call-to-action kun je de belangrijkste voorgaande call-to-action(s) herhalen, maar de bezoeker ook uitnodigen om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief, zodat je zijn/haar contactgegevens krijgt.

Verder kun je door je homepagina en andere pagina’s heen ook call-to-actions plaatsen. Dit hangt af van wat je ermee wilt bereiken. Pas wel op dat je niet teveel van deze knoppen plaatst. De call-to-actions moeten er namelijk wel uit springen en opvallen. Als je er teveel van plaatst vallen ze minder op.


Design

Een goede call-to-action knop valt dus op. Geef deze knop een opvallende kleur die goed contrasteert met de andere kleuren in je website. De kleur van deze knoppen moet nergens anders in je website terugkomen. Rood kan een goede kleur voor deze knoppen zijn, aangezien dit urgentie aanduidt. Verder kun je deze knoppen bijvoorbeeld groter maken, een schaduw geven of de tekst dikdrukken.


Voorbeelden call-to-actions

Enkele voorbeelden van call-to-actions die je kunt gebruiken:

1. ‘Lees meer’.
     Dit leidt de bezoeker naar een andere pagina waar zij meer informatie kunnen vinden over dat onderwerp, zoals kenmerken en specificaties van een product of dienst. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken om de tekst op je homepagina kort te houden.

2. ‘Subscribe’.
    Hier kan je contactgegevens zoals e-mailadressen mee verzamelen en je e-maillijst starten. Deze bezoekers zijn in je bedrijf geïnteresseerd. Je kunt deze potentiële klanten vervolgens mailen. Deze knop kan bijvoorbeeld in je footer of als pop-up, zodat het aanmelden voor bezoekers gemakkelijk is.

3. ‘Contact now’.
    Dit is vaak in de vorm van een contactformulier, waarbij bezoekers contact met je kunnen opnemen om extra informatie te vragen. Dit kun je onderaan je homepagina plaatsen, op je servicepagina of op de product- of dienstpagina. Het is niet belangrijk om dit bovenaan je pagina’s te plaatsen, omdat je in je menubalk waarschijnlijk al naar je contactpagina verwijst.

4. ‘Koop nu’ / ‘Boek nu’ / ‘Reserveer nu’ / ‘Bestel nu’.
    Deze knop verschilt per bedrijf. Hiermee probeer je bijvoorbeeld jouw product of dienst te verkopen. Dit staat vrijwel bovenaan bij bijna elke pagina. Waar je de knop precies zet hangt af van jouw bedrijf. Het kan overal waar je zelf denkt dat het past. Probeer dit echt nog niet in de hero-sectie van je homepagina te plaatsen, omdat dit een grote vraag is aan bezoekers die net je website openen.


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *