Wat kost een website nou echt?

De kosten voor het maken van een website kunnen erg verschillen.
Het hangt allemaal af van de keuzes die je maakt en de soort website die je wilt maken.

Je kunt voor een gratis website bouwer kiezen, zoals Jimdo en Wix. Echter krijg je hier geen eigen domeinnaam en kun je geen advertenties plaatsen. Ook kun je geen nuttige plugins installeren en heb je een beperkt aantal opties voor thema’s en customization. Deze gratis website bouwers zijn niet ideaal als je jou eigen merk wilt promoten en wilt groeien. Het is dus een betere optie om een eigen domeinnaam met webhosting te nemen.


Waar moet je voor betalen?

1. Domeinnaam met extensie

Als eerste zul je een domeinnaam met extensie moeten kopen. Dit kan op verschillende sites. De prijzen van de extensies kunnen veel verschillen. Zo kun je een .nl website al registreren vanaf €1 per jaar. Een .com extensie kost rond de €10, .net voor €28 en .tv voor €71 per jaar. Deze prijzen verschillen dus per extensie, maar ook per provider. Sommige providers bieden ook een korting als je meerdere domeinnamen registreert.

Tips voor het bedenken van een domeinnaam met extensie.

2. Webhosting

Je domeinnaam zal met een hostingpakket op een server staan, waardoor het op het internet bezocht kan worden. Vaak kun je een hostingpakket bij dezelfde provider aanschaffen als dat je je domeinnaam hebt gekocht.

De prijzen van een hostingpakket verschillen per grootte van het pakket en de provider die het aanbiedt. Een groter hostingpakket kan meer schrijfruimte, dataverkeer, CPU core (snelheid), geheugen en e-mailadressen bieden. De prijzen per hostingprovider verschillen o.a. door de extra service die zij bieden, de veiligheid, snelle CRM (zoals WordPress) installatie en hun bereikbaarheid.

De prijzen variëren van €2,50 per maand tot €40 per maand of meer.

Hoe kies ik een hostingprovider?
Hoe kies ie een hostingpakket?

3. Websitebuilder (CMS)

Een CMS is een content management systeem. Dis is een softwaretoepassing waarmee je de inhoud van je website kunt aanpassen en beheren. Een CMS hoeft geen geld te kosten. Open source CMS’en zoals WordPress en Joomla! kun je gratis installeren en zitten vaak al bij het hostingpakket inbegrepen. WordPress is overigens de meest gebruikte CMS met ca. 18 miljoen webpagina’s.

Er zijn ook betaalde CMS’en, zoals Adobe Dreamweaver dat ca. 2,7 miljoen webpagina’s heeft.
Deze kost €24,19 per maand.

De pro’s en cons van WordPress.

4. SSL-certificaten

Het is belangrijk dat jouw website een SSL-certificaat heeft. Dit laat bezoekers zien dat de website veilig is. Daarnaast is het vanuit de AVG wet verplicht om dit certificaat te hebben, zodra bezoekers persoonsgegevens met je website uitwisselen. Dit kan o.a. via een contactformulier, nieuwsbrief, accounts en betalingen.

Er zijn vier diverse SSL-certificaten, waarvan er één gratis is en drie betaald zijn.

  • De gratis versie voorkomt de ‘onveilig’-melding die bezoekers anders op je website krijgen. Dit is in principe al voldoende.
  • De Domain Validation SSL kost €2,41 per maand. Hierbij krijg je de trustseal van Sectigo op je website. Dit straalt vertrouwen uit.
  • De Wildcard SSL kost €6,58 per maand. Deze is voornamelijk voor wanneer je meerdere subdomeinen hebt, zoals shop.domeinnaam.nl en blog.domeinnaam.nl. Deze subdomeinnamen zijn hierbij ook voorzien van een veilige SSL-verbinding.
  • De Extended Validation SSL kost €10,75 per maand. Bij deze SSL vindt eerst een uitgebreide bedrijfscheck plaats, waardoor het de meest betrouwbare variant is. Je hebt wel een kvk nummer nodig om deze aan te vragen.

Totaalkosten

Als we de bedragen optellen, variëren de kosten op jaarbasis van €31 aan de lage kant, tot €970 aan de hoge kant. Het hangt dus allemaal af van wat voor soort website je hebt en welke keuzes je maakt.

Optionele aanvullende kosten

Naast deze vier standaardkosten zijn er ook optionele aanvullende kosten. Zo kun je ervoor kiezen om een betaald thema te nemen, in plaats van de gratis thema’s die het CMS aanbiedt. Ook kun je kiezen voor het laten maken en ontwerpen van je website, het inhuren van een copywriter of extra serviceopties voor de webmaster.


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *