Tips voor het kiezen van een domeinnaam en extensie

Er zijn veel opties als je een nieuwe domeinnaam met extensie wilt laten registreren. Zo kun je vrijwel alles als domeinnaam kiezen en zijn er inmiddels honderden extensies. Maar waar moet je nou aan denken als je een nieuwe domeinnaam met extensie wilt kiezen?


Extensie

De meest populaire extensies in Nederlands zijn .nl, .com en .org, waarbij .nl en .com voor bezoekers het gemakkelijkst zijn om te onthouden.
Je kunt echter ook kiezen voor nieuwere extensies, zoals .blog, .app, .biz, .eu, .info, .shop, .amsterdam, .nu, .me, .co, .events, .photgraphy, .media en .tv.
Het kan zijn dat een van deze nieuwe extensies goed bij jouw bedrijf en website past. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, er zijn er nog veel meer.


Domeinnaam

Bedenkt wat je in ieder geval in je domeinnaam wilt hebben. Het is belangrijk dat je domeinnaam duidelijk aan de bezoeker laat zien waar de website over gaat en bij je bedrijf past. Maak het herkenbaar en uniek, zodat je klanten niet zomaar naar de website van de concurrent gaan.

Vragen die je kunt stellen;

  • Wat voor bedrijf heb ik?
  • Wat is mijn doelgroep?
  • Welk product verkoop ik? Welke dienst lever ik?
  • Richt ik mij op de lokale markt (buurt, stad of land) of internationaal?
  • Wil ik mijn bedrijfsnaam in de domeinnaam, mijn product/dienst of een combinatie?

Algemene regels domeinnaam

Een domeinnaam moet uit minimaal 3 tot maximaal 63 tekens bestaan. Domeinnamen bestaan uit letters, cijfers en koppeltekens (tussen twee letters of cijfers). Ze bevatten geen spaties, hoofdletter of andere vreemde tekens.

Simpel, concreet en leesbaar.

Verder moet de domeinnaam simpel en concreet zijn. De bezoeker moet de domeinnaam goed kunnen lezen, typen, onthouden en uitspreken. Je domeinnaam moet dus ook pakkend zijn, zodat de bezoeker het niet vergeet.

Kies één kernwoord dat belangrijk is en duidelijk laat zien waar de website over gaat. Een tweede woord kan, maar zorg in ieder geval voor één kernwoord, zoals website.nl
Je kunt ook een korte pakkende zin gebruiken van twee tot drie woorden, zoals websitemaken.nl. Houd bij deze woorden rekening met Google zoekresultaten. Naar welke woorden zoeken potentiële klanten? Dit helpt ook de zoekmachines op je website te begrijpen (SEO).

Het is aan te raden om maximaal 15 karakters te gebruiken. Volgens een rapport van Alexa hebben de top 250 websites een domeinnaam met gemiddeld 8 karakters. Dit is de ideale lengte.

Woord- en tekengebruik

Kies eenvoudige woorden voor in je domeinnaam. Gebruik voornamelijk enkelvoudige woorden, woorden waar veel naar gezocht wordt. Probeer afkortingen te vermijden, tenzij deze spreektaal zijn, zoals ict. Het gebruik van een koppelteken kan voor bezoekers lastiger zijn om te typen, maar vanuit SEO wordt het wel aangeraden, omdat Google het streepje als scheidingsteken tussen woorden ziet.

Probeer het cijfer 0 te vermijden, aangezien dit vaak voor een O aangezien kan worden. Gebruik ook geen accenten of andere rare tekens. Dit is lastiger om te typen en maakt de domeinnaam ingewikkelder. Voorkom verwarring bij bezoekers en bevorder de leesbaarheid.

Vakjargon

Probeer niet teveel vakjargon in je domeinnaam te gebruiken. Vakjargon kan wel, maar houdt er rekening mee dat je doelgroep dit wel al moet kennen. Wees dus niet te specifiek.

Spelling

Let ook op de spelling van je domeinnaam! Het zou zonde zijn als je een goede domeinnaam bedacht en geregistreerd hebt en achteraf blijkt dat er een spelfout in zit. Kies geen ingewikkelde woorden in je domeinnaam. Bezoekers kunnen deze verkeert spellen. Je zou dit eventueel kunnen opvangen door alle domeinnamen te registreren van de meest voorkomende misspellingen van je originele domeinnaam, die je vervolgens naar je hoofddomein toe stuurt.Gebruik bij een Nederlandse site bij voorkeur alleen Nederlandse woorden, om misspellingen te voorkomen.

Merknamen

Gebruik geen merknamen, bedrijfsnamen en woorden die gedeponeerd (vastgelegd) zijn. Controleer je Nederlandse bedrijfsnaam in het Nederlandse handelsregister en je Benelux merknaam via de Benelux merknaam bescherming. Controleer verder ook de internationale merknaam bescherming en de dubieuze betekenissen en spelvarianten van je domeinnaam.

Je wilt een eigen online, herkenbare merknaam opbouwen. Je wilt dus niet dat bezoekers jouw merknaam kunnen associëren met de concurrent, of juridische gevolgen hebben. Een eigen merknaam verhoogt overigens de geloofwaardigheid van je website.

Bedrijfsnaam, product of dienst

Je kunt je eigen naam of bedrijfsnaam gebruiken voor je domeinnaam, maar ook je product of dienst in je domeinnaam verwerken.
Dit kun je eventueel combineren.

Bijvoorbeeld; racefietsen.nl – spirit.nl – spiritracefietsen.nl
Of; johndoe.nl – designer.nl – johndoedesigner.nl
Of; cindyboos.nl – cboos.nl – cindy.nl – boos.nl

De voordelen van een merkgerichte domeinnaam;

  • Gegarandeerd uniek.
  • Grotere kans op beschikbaarheid.
  • Gemakkelijk online merk opbouwen.
  • Sterke merknaam helpt met positieve reviews.
  • Geschikt voor een lange termijn strategie.

De nadelen van een merkgerichte domeinnaam;

  • Concurrenten adverteren met dezelfde termen
  • Zoekmachines vergelijken jouw aantal terugkerende bezoekers en de lengte van hun paginabezoek met dat van de concurrenten.
  • Naamsbekendheid meten is lastig.

De voordelen van een product- of dienstgerichte domeinnaam;

  • Bezoekers onthouden je domeinnaam
  • Sneller bovenaan in de zoekresultaten
  • Wekt vertrouwen op omdat je de specialist bent

Een combinatie van de twee zorgt voor de voordelen van beiden.


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *