Welk hostingpakket moet ik kiezen?

Als je eenmaal een hostingprovider gekozen hebt, zul je uit verschillende hostingpakketten moeten kiezen. Vaak bieden ze een klein, middelgroot en groot pakket aan.

Maar wat betekenen die woorden en wat heb je zelf eigenlijk nodig?


Termen

Eerst bespreken we kort wat alle woorden betekenen.

Schijfruimte is de totale ruimte die je voor de data van je website hebt (voornamelijk afbeeldingen). Als je veel informatie en afbeeldingen hebt, zal je website veel data hebben en dus meer schijfruimte nodig hebben dan een website met weinig data.
Dataverkeer is het geheugen dat verbruikt wordt wanneer je pagina bezocht wordt. De hoeveelheid bezoekers van je website bepalen het dataverkeer. Als je veel bezoekers hebt, is je dataverkeer hoog.
CPU core geeft het aantal serverprocessoren aan waar je server gebruik van maakt. Dit bepaalt de snelheid van je website en applicaties.
Geheugen is het werkgeheugen van je website. Dit zorgt voor de laad snelheid van je content en website.

Hostingpakket kiezen

Om erachter te komen welk hostingpakket je nodig hebt, moet je jezelf een aantal vragen stellen.

1. Wat voor website heb ik? Wat is het doel?

Als je een blog of simpele website wilt maken over je bedrijf of een ander onderwerp, dan zal je weinig schijfruimte, dataverkeer en geheugen nodig hebben nodig hebben. Kleine websites hebben voldoende aan 5 GB dataverkeer. Een klein hostingpakket zal dan al voldoende zijn.

Bij een middelgrootte website met redelijk veel data (o.a. afbeeldingen) en bij kleine webshops zal een middelgroot hostingpakket passen.
Bij grote websites met veel data en middelgrootte webshops past een groot hostingpakket het beste. Je zal waarschijnlijk veel schijfruimte, dataverkeer, CPU core en geheugen nodig hebben. Unlimited dataverkeer zou het beste zijn.

2. Hoeveel e-mailadressen heb ik nodig?

Het kan zijn dat je meerdere mailadressen wilt gebruiken (bijv. voor verschillende afdelingen). Bij veel providers zit het e-mailpakket al bij de shared hosting of VPS hosting inbegrepen. Bij een groter hostingpakket zitten vaak meerdere e-mailadressen en eigen mailboxen die je kunt gebruiken.

3. Krijgt mijn website veel bezoekers (tegelijkertijd) op een dag?

Dit heeft invloed op het dataverkeer van je website. Als je een kleine, simpele website hebt, maar wel veel bezoekers verwacht, is het misschien verstandig om toch voor een groter hostingpakket te kiezen. Hierdoor zal je website voor alle bezoekers goed bereikbaar blijven. Sommige providers (zoals Webdiensten ZZP) bieden bij alle hostingpakketten ongelimiteerde dataverkeer aan.


Conclusie;

Klein hostingpakket; Blogs en kleine websites.
Middelgroot pakket; Middelgrootte websites en kleine webshops.
Groot pakket; Grote websites en middelgrote webshops.
VPS hosting; Grote websites en grote webshops.

Als je toch twijfelt, kan het geen kwaad om zelf met de hostingprovider te praten, om een gepast hostingpakket te kiezen. Het is bij de meeste hostingproviders overigens ook mogelijk om uiteindelijk naar een groter hostingpakket door te groeien. Naar een kleiner pakket gaan zou waarschijnlijk ook mogelijk zijn.


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *