Welke hostingprovider moet ik kiezen?
Er zijn veel hostingproviders waar je uit kunt kiezen. Maar hoe weet je nou welke voor jou de beste is? Je hostingprovider kan veel invloed hebben op de prestaties van je website. Zo regelen zij de snelheid en veiligheid van je website en zorgen zij ervoor dat jouw website zonder fouten werkt.
Er zijn een aantal dingen waar je naar kunt kijken, wanneer je een keuze maakt voor je hostingprovider:
1. Wat zijn de prijzen?
Natuurlijk kan je kijken naar de prijzen die de provider voor het hostingpakket en zijn diensten vraagt. Maar let wel goed op wat de hostingpakketten aanbieden. Sommige providers kunnen bij een klein hostingpakket andere hoeveelheden bieden dan andere providers. Kijk ook goed naar de diensten en service die in het hostingpakket inbegrepen zijn.
2. Welke eigenschappen hebben de hostingpakketten?
Kijk dus goed naar wat er bij de hostingpakketten inbegrepen zit. Een hostingpakket moet er wel voor zorgen dat je website snel laadt, voldoende ruimte voor al je data (vooral afbeeldingen) heeft en voldoende dataverkeer toelaat (aantal bezoekers).
Welk hostingpakket moet ik kiezen?
3. Welke CMS gebruiken ze?
Een CMS is een content management system. Hiermee werk je achter de schermen aan je website. Er zijn verschillende soorten CMS’en. WordPress is de populairste en het meest gebruikte. Bedenk met welke CMS jij wilt werken en kijk of de provider deze aanbiedt.
Kijk ook of je de CMS bij de provider gemakkelijk met twee klikken kunt installeren. Als je dit zelf moet installeren vereist dit enige technische kennis en tijd. Vraag na of je hier persoonlijke hulp bij krijgt.
De pro’s en con’s van WordPress.
4. Hoe zijn de back-ups geregeld?
Als je website problemen heeft, niet meer werkt of gehackt is, is het handig als je een back-up terug kan zetten. Vraag na of de provider zelf automatisch back-ups van je website maakt en hoe vaak deze gemaakt worden. Kost het geld om de back-up terug te zetten en doet de provider dit zelf?
5. Welke veiligheidsgaranties bieden ze?
Vanwege de AVG wet is het belangrijk dat je website veilig is. Je moet de veiligheid gegevens van je bezoekers kunnen garanderen. Je verzamelt o.a. bezoekersinformatie met contactformulieren, mailinglijsten van nieuwsbrieven, accounts en betalingen. Onderzoek of de provider een ISO 27001:2013 certificaat heeft. Providers met dit certificaat hebben een veilige en betrouwbare hostingomgeving. Als je in de medische sector zit, moet je ook controleren of de provider een NEN 7510 certificaat heeft. Dit is namelijk de standaard voor beveiliging van medische data en bevat extra punten zoals privacybescherming.
Controleer verder ook hoe de provider omgaat met het instellen en beheren van firewalls en spamfilters. Bieden deze bescherming tegen DDoS-aanvallen? Dit zijn pogingen om een website niet of moeilijk bereikbaar te maken voor bezoekers en vormen een ernstige bedreiging voor de stabiliteit van je platform.
6. Welke service bieden ze verder?
Biedt de provider hulp bij het opzetten van de CMS, inloggen en de eerste stappen van je website? Is de provider 24/7 te bereiken of zijn er specifieke dagen en tijden waarop je de provider kunt bereiken? Is dit alleen via de mail, of ook via de telefoon, online chat, sociale media of ook persoonlijk contact? Je wilt natuurlijk direct geholpen worden wanneer je website (ernstige) problemen heeft, zoals storingen en DDoS-aanvallen of wanneer deze gehackt is. Controleert de provider zelf of er storingen en fouten zijn of moet je dit zelf doen?
7. Hoe gaan ze om met doorgroeien of overstappen?
Kan je gemakkelijk doorgroeien naar een groter hostingpakket? Hoe gaat de provider om met het overstappen naar een andere provider? Kan je gemakkelijk overstappen of ben je dan alles kwijt? Helpt de provider mee? Kies een provider die met je mee kan groeien en die voor je klaar staat. Bekijk de website van de provider en ga in gesprek om de mogelijkheden te bekijken.
Mijn advies
Zelf adviseer in Webdiensten ZZP, door de geweldige, persoonlijke service die geboden wordt. Je kan op elk moment via verschillende manieren contact opnemen en vragen stellen. Als het nodig is, of als je dat fijn vindt, komt er ook iemand langs om je te helpen. Daarnaast is veiligheid erg belangrijk bij het bedrijf en zijn zij hier goed mee bezig.